Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

Ηδη από το 2015 η γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών adidas ήταν από τις πρώτες εταιρείες που κυκλοφόρησαν αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο... 100% ανακυκλώσιμα! Τα νέα, πρωτοποριακά παπούτσια δεν έχουν ίχνος κόλλας και είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ανακυκλώνονται χωρίς να επιβαρύνουν τον πλανήτη. Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούνται απορρίμματα, τα οποία περισυλλέγονται στους ωκεανούς, με την adidas να παράγει ταυτόχρονα κοινωνικό έργο. Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος το βασικό πρόβλημα με τα παπούτσια και την ανακύκλωση ήταν πως επειδή η κατασκευή τους στηρίζεται στη χρήση πολλών διαφορετικών υλικών, δεν ήταν εύκολο -ή ακόμα και εφικτό σε ορισμένες περιπτώσεις- να διαχωριστούν όλα τα τμήματά τους και στη συνέχεια να καθαριστούν από τα κατάλοιπα της κόλλας για να πάνε προς ανακύκλωση.

Την ίδια ώρα, επωνυμίες της Inditex, όπως ο Zara και άλλες μάρκες (Pull & Bear και Bershka) δεσμεύτηκαν δημόσια ότι θα πωλούν βιώσιμα ρούχα μέχρι το 2025. Τα καταστήματα δήλωσαν ότι τα ενδύματα με πρώτη ύλη το βαμβάκι, τον πολυεστέρα και το λινό θα είναι πλέον οργανικά, βιώσιμα και ανακυκλώσιμα. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Zara διατηρεί περί τα 7.490 καταστήματα στις πέντε ηπείρους και είναι μεταξύ των εταιρειών που κατηγορούνται για τεράστια ενεργειακή σπατάλη. Για τον λόγο αυτό η διοίκηση της Inditex κατάρτισε στρατηγικό πλάνο, θέτοντας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τους παρακάτω στόχους.

Ειδικότερα, μέχρι το 2020, έχει δεσμευτεί ότι θα εξαλείψει τη χρήση πλαστικής σακούλας σε όλα τα brands της, μέχρι το 2023 δεν θα υπάρχουν τα πλαστικά μιας χρήσης στα καταστήματά της, ενώ έως το 2025 το 80% της ενέργειας που καταναλώνεται στα κεντρικά γραφεία, στα εργοστάσια και τα καταστήματα Zara θα είναι από ανανεώσιμες πηγές και οι εγκαταστάσεις της θα παράγουν μηδενικά απορρίμματα. Παράλληλα, στο παιχνίδι μπαίνει και ο παράγοντας της συλλογής και ανακύκλωσης ρούχων από την ίδια την εταιρεία. Στην περίπτωση της Inditex έχουν συγκεντρωθεί από το 2015 περισσότεροι από 34.000 τόνοι χρησιμοποιημένων ρούχων. Επιπρόσθετα, έχει προχωρήσει σε εγκατάσταση τραπεζών με ρούχα σε περισσότερα από 800 καταστήματα σε 24 περιοχές, ενώ έχει προβεί σε συνεργασίες με ένα σύνολο οργανισμών.