Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

TRASH ART



 Ορισμός

Η σκουπιδοτέχνη/trash art, είναι μια τέχνη που δημιουργείται από ανακυκλώσιμα υλικά και άλλα άχρηστα αντικείμενα τα οποία μετατρέπονται σε έργα τέχνης.

‘Εκθεση trash art στο Πεδίον του Άρεως

Με το σύνθημα «Μην το πετάς – Ξαναχρησιμοποίησε το», η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των σχετικών δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που υλοποιεί, διοργανώνει έκθεση trash art στο Πεδίον του Άρεως με τίτλο “CasesofHyle“. Η έκθεση ξεκινά σήμερα Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022. Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της περιφερειακής παράταξης «Οικολογική Συμμαχία».

Η έκθεση “Cases of Hyle” στις αλέες του Πεδίου του Άρεως επιχειρεί ν’ αναδείξει [καλλιτεχνικές] μεταμορφώσεις, αναδιαμορφώσεις και επανεγκαταστάσεις της ύλης σε μια επίκαιρη, 

διαλεκτική σχέση μεταξύ τέχνης, οικοκεντρισμού, περιβαλλοντικής ηθικής και ονειροφαντασίας στο αστικό τοπίο μιας μητρόπολης. Υλικά αντικείμενα και απόβλητα επαναχρησιμοποιούνται και μεταμορφώνονται σε πολυσχιδή εικαστικά έργα, υβριδικά πλάσματα ενός αλλοτινού ζωικού βασιλείου, αλληγορικές συνθέσεις, φιγούρες από μεταλλικά πλέγματα, design items  και μυθικές personas. Δεκαπέντε καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες εμπνέονται από το κίνημα της trash art, αναπτύσσοντας επίκαιρους προβληματισμούς και ζητήματα αισθητικής γύρω από το παρελθόν και το παρόν του υλικού πολιτισμού του ατόμου.

Πεταλούδα από καπάκια
Σκύλος από σκουπίδια

 Bordalo: Ο Πορτογάλος καλλιτέχνης trash art

Η trash art του Πορτογάλου Bordalo II  είναι από τις πιο πρωτότυπες στην παγκόσμια street art. Με διάφορα υλικά (μέταλλα, σίδερα, πλαστικά ), ουσιαστικά  τα σκουπίδια που βρίσκει στους δρόμους ή στα εργοστάσια  δημιουργεί  μορφές ζώων και πουλιών. Το μήνυμα του είναι οικολογικό και την ίδια στιγμή είναι ένα σχόλιο για τον καταναλωτική κοινωνία  του δυτικού κόσμου και την ανακύκλωση.  Το τελευταίο του έργο είναι αυτό το ελάφι που δημιούργησε στην Νορβηγία κατά την διάρκεια του Nuart festival.